Say it ain’t so, Jessy

Palestinian Performing Arts Network, PPAN, är en palestinsk nätverksorganisation med ett dussintal teatergrupper som medlemmar.  PPAN:s huvudsakliga uppgift är att ta emot bistånd från SIDA, och sedan fördela pengarna bland medlemmarna.  PPAN avslutade den 30 april i år sitt SIDA-finansierade 5-årsprojekt till kostnad av SEK 40,4 svenska skattemiljoner.  Sverige har genom biståndet till PPAN bidragit till det palestinska nationsbygget, enligt mantran att teater och andra scenbaserade kulturformer utgör en viktig del av nationell identitet.

Sveriges bistånd tilldelades PPAN inom ramen för den svenska biståndsstrategin att stödja och utveckla demokratin i det palestinska samhället, framför allt respekt för de mänskliga rättigheterna, yttrandefrihet, och transparens inom den palestinska administrationen.  Utöver det, så gäller naturligtvis också SIDA:s allmänna regler att bistånd inte får betalas ut till våldsbejakande organisationer.

PPAN existerade inte innan pengarna från SIDA började rulla in, utan organisationen skapades i praktiken av SIDA:s dåvarande utsände jultomte i Jerusalem, Johan Schaar.    PPAN:s egna inkomster under projektperioden har varit några enstaka miljoner kronor, i bästa fall.

Artistisk frihet nämns inte i den svenska biståndsstrategin, men det är naturligtvis en integral del av de mänskliga rättigheter och den yttrandefrihet som Sverige strävar att utveckla.   Det är därför förunderligt att PPAN, en svensk biståndsgunstling, går ut med en offentlig uppmaning till bojkott av palestinska artister som medverkat i den populära TV-serien Fauda.  Inte nog med att PPAN uppmanar till en allmän bojkott av dessa artister, man uppmanar också officiella palestinska institutioner att neka dessa artister tillträde till palestinska scener.  För att uttrycka det mer konkret – PPAN uppmanar till yrkesförbud mot palestinska artister som straff för att de deltagit i en israelisk TV-serie.  Artistisk frihet ingick tydligen inte i PPAN:s vision om det palestinska nationsbygget.

Så här skriver PPAN på sin Facebook-sida den 6 maj:

…the network demands the Palestinian artists to withdraw immediately from this Zionist series, and return to their national compass. It considers that whoever continues to participate in this series or any other production serving the agenda of the occupation, is not entitled to participate in Palestinian TV, cinematic, play production, representation of Palestine in Arab or international festivals, participate in jury committees or others.  The network appeals to the official and civil institutions of Palestine not to provide opportunities or platforms to these artists…

Men inte nog med att PPAN uppmanar till yrkesförbud.  Den 12 mars bekände PPAN även färg som en våldsbejakande organisation som stöder palestinsk terror.  Så här skrev man på sin Facebook-sida:

We are the institutions of the Palestinian performing arts network in the Palestinian cultural sector, declare our rejection of the political conditions that the European Union has filled in its financing agreements which categorize the Palestinian parties as ′′ terrorism ”. The Palestinian context cannot be compared with other contexts With regard to the ‘fight against terrorism’ of a people who are under occupation and suffer daily from its oppression and thirst. We therefore consider this resolution biased, and it encourages the Israeli occupation to continue with its oppressive policies against our people. …

…  Approving these financing conditions means condemning the Palestinian resistance and the legitimate struggle of the Palestinian people under international law and including it in the circle of terrorism.

I klartext säger PPAN att terrorism inte är terrorism om den utförs av palestinier, samt att enligt internationell lag utgör palestinsk terrorism (som inte är terrorism) legitimt motstånd mot Israel.  Tydligare än så kan det knappast bli att PPAN nu bekänner färg som en våldsbejakande organisation.

PPAN:s officiella uttalanden väcker en lång rad frågor.  Några exempel är:

  • Vilka riskanalyser gjorde SIDA när man beviljade SEK 40 miljoner till en helt nystartad organisation?
  • Hur kan det komma sig att fyra år av svensk demokratifostran har misslyckats så totalt?
  • Vilka åtgärder kommer Sverige nu att vidtaga gentemot PPAN?

PPAN:s officiella ståndpunker är mycket allvarliga, både vad gäller yrkesförbudet och palestinsk terror.  Enligt svensk lag får SIDA inte längre ha någon beröring med PPAN, och SIDA borde naturligtvis omedelbart avsluta allt samarbete med organisationen.  SIDA borde också återkräva utbetalt bistånd, även om pengarna redan har spenderats.  Trots att pengarna är borta skulle ett återkrav vara en viktig symbolhandling, med ett klart budskap både till palestinierna, till SIDA:s egna medarbetare och till hela svenska folket.  En sådan svensk reaktion borde vara helt självklar.  Tyvärr ser verkligheten helt annorlunda ut – den förväntade svenska reaktionen är att SIDA förnyar biståndet till PPAN och göder palestinsk extremism med fyrtio färska miljoner kronor.

Sveriges Generalkonsulat i Jerusalem har ansvaret för att handlägga biståndet till PPAN.  Generalkonsul Jessica Olausson har inte besvarat min begäran om en kommentar.  Göran Holmqvist är chef för MENA på SIDA i Stockholm.  Han hänvisar mina frågor till Generalkonsulatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: