Under vattnet i Eilat

Eilat är Israels mesta semesterstad, både för inhemska och utländska turister.  Staden har 10,500 hotelrum, varav en tredjedel femstjärniga.  Av någon underlig anledning älskar israeler att åka till Eilat i augustivärmen, när temperaturen utomhus är 35 grader i skuggan.  Eftersom det är för varmt att vara ute, så utgör den femstjärniga hotel-lobbyn, lekrummet och köpcentrat en central del av semesteridyllen.  Staden har enorma möjligheter både för naturälskare och nattlivsentusiaster i de svalare årstiderna.  Best picks är ökenvandring i bergen norr om staden eller fågelskådning vad gäller naturen.  Vad gäller nöjen så är min smak ganska okonventionell, så jag avstår att rekommendera.

Eilat är också hem till världens nordligaste korallrev.  På 1960- och 70-talen blev staden känd som ett dykparadis, men numera är de flesta reven döda eller döende på grund av slitage och föroreningar.  Trots det, så erbjuder Eilat några utmärkta möjligheter för  icke-dykare att uppleva havets underverk.

1.  (Också ovan)  Korallrev, från undervattensobservatoriet.

2.  Undervattensobservatoriet 10 meter under havsytan.  Fotot är taget i naturligt ljus.

3.  En glasbottnad båt girar ut till havs efter att ha seglat längs korallrevet.  Bojarna markerar gränsen mellan snorklare och motorbåtstrafik.

4.  Undervattensobservatoriet, sett från land.

5.  De glasbottnade båtarna.  Skrovet har fönster under vattenlinjen.

2 tankar om “Under vattnet i Eilat

  1. Du har helt rätt att mycket blivit förstört. Men Det finns ju fortfarande några fina rev, jag brukar gilla ställena utanför det lilla dykcentret strax norr om egyptiska gräns stationen. Brukar hyra tuber där även om det bara är mycket lätta duk. Lite stenig strand men mycket att titta på under vattnet. Mvh Joakim

  2. Ja, bara några trappsteg ner hittar man en naturens ordning, vars durabilitet i viss utsträckning främjas av mänskliga insatser. Naturvårdsverket har listor med bra tips för den som vill förena nytta med nöje i naturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: