Hamnen i Jaffa

Jaffa har varit en hamn- och sjöfartsstad i över 3000 år, men den nuvarande vågbrytaren och hamnen byggdes av engelsmännen 1918.  Hamnen har för längesedan slutat ta emot passagerar- eller godstrafik, numera är den hem till ca 300 fiskebåtar och fritidsbåtar.  Sedan araberna sökte sin lycka annorstädes 1948 har området kring hamnen förslummats och förfallit, och hela området hade en underbar blandningen av urban neglect, undangömda klubbar, restauranger, fiskmarknad, glassbarer, knarkare och turister.  Nu håller Tel Aviv på att renovera hela området, och de gamla övergivna hamnmagasinen har förvandlats till hippa restauranger och cafeer. Tack vare att Jaffa fortfarande är en aktiv fiskehamn, så lyckas man trots allt bevara en del av den autentiska miljön.

Jag har också lite personlig anknytning till hamnen – det var skådeplatsen för min ganska korta karriär som yrkesfiskare i slutet på1980-talet.

 

Mer bilder och text om Jaffa finns här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: