Tekniska museet i Haifa

Museet ligger i det ganska förslummade Hadar-kvarteret, inhyst i den vackra gamla Technion byggnaden.  Jag bodde i Haifa på 1980-talet, när arkitektur-fakulteten fortfarande var kvar i samma byggnad.  Museet är ett upplevelsemuseum riktat mot barn, med  permanenta utställningar om bland annat akustik, elektricitet och kemi.   Bland de ambullerande utställningarna kan märkas robotar och dinosaurer det senaste åren.   Bakgården utgör en lekplats-cum-experimentarium, och också parkeringsplats för  ett gammalt Kfir jakt/bombplan.  

3 tankar om “Tekniska museet i Haifa

  1. Om jag inte missminner mig så bygger Kfir:en på en av de senare Mirageversionerena, III eller V och har exporterats en del.
    /BR

  2. Frankrike var Israels största vapenleveratör fram till 1967. Efter sexdagarskriget införde fransmännen ett vapenembargo mot Israel, och vägrade levera beställda och betalda materiel. Det slutade med att IN fick ”stjäla” fem färdigbyggda robotbåtar från varvet i Cherbourg 1969. De 50 Mirage III som också var betalda kunde IAF dock inte få levererade. I stället lyckades Mossad-agenter komma över ritningarna, både för planet och de olika jigs som behövs i tillverkningen. Efter en del modifikationer började IAI bygga Kfir, som i grunden var ett Mirage III.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: