Grus grus

Med sin långa utsträckta hals, enorma vingspann och långsamma vingslag är hägern en av mina absoluta favoritfåglar.   Ca 100,000 individer besöker Israel två gånger om året på väg mellan Eurasia och Afrika.  Bästa stället att se dem är Lake Khula (Agamon Khula på hebreiska), ett av världens 10 viktigaste fågelreservat.

Totalt besöker över 500 miljoner flyttfåglar Israel varje år, och de flesta gör ett uppehåll i Khula-reservatet.  De olika arterna kommer i vågor på 1-3 veckor, så varje besök ger en unik upplevelse.

Lake Khula ligger alldeles vid väg 90 mellan Rosh Pina och Kiriyat Shmona,  mindre än två timmars körning från Tel Aviv.   Det går att hyra cyklar, eller åka med guidade turer på traktorsläp.

Det kommer fler bilder från dagens utflykt.  Här en till på ett majestätiskt par i luften. 

 

 

4 tankar om “Grus grus

  1. I Sverige är skatan min favoritfågel, men i Israel är jag öppen för andra förslag;). Hägern är i sanning fantastisk. En gång såg jag två Ibis-fåglar vid Kinneret.
    Fåglar och flygplan kan ju ibland krascha med katastrofala konsekvenser, och med 500 miljoner besökare (inte alla på en och samma gång på samma plats, givetvis, men ändå) och ett så litet land så har ju IAF tvingats vidta många åtgärder för att minimera risken för förödande sammandrabbningar.
    Fågelskådningen är ju omtalad i Israel, och man kan ju, beroende på årstid, följa den del av den syrisk-afrikanska sprickan som går genom Israel, och spana efter fina fåglar från Metulla till Taba.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: