Banias

heter ett litet naturreservat som ligger vid foten av Golanhöjderna i allra nordligaste delen av Hula-dalen.   För israelerna  är den stora attraktionen ett ca 10 meter högt vattenfall och några forsar.  Vatten är alltid en attraktion för israeler, som inte är bortskämda med den varan.  Den lilla ån heter Nakhal Hermon och flyter så småningom samman med Khatsbani och Ion för att bilda Jordan-floden.  Hermon-ån tar emot stora vattenmängder från Golan-höjderna om vintern och snösmältningen om våren, och kan då nå ett flöde om 4-5 cfs.

I närheten och med samma inträdesbiljett finns den utgrävda romerska-byzantinska-islamska staden Banias, en liten arkeologisk pärla.   Femton minuters körning uppför berget ligger Nimrod’s Castle, en magnifik korsriddarborg.

Bilderna är alla tagna under en timmes lätt promenad i nationalparken.

 

1.  Femton minuters lätt promenad från parkeringsplatsen till vattenfallet.

2.  Forsarna.

4.  Vattenfallet

5. Nimrod’s Castle sett från Banias parkeringsplats.

En tanke på “Banias

  1. För att en kommentar ska bidra med något slags mervärde krävs väl lite relevant och ”tung” info. Som att Banias för ca 2000 år sedan hette Caesarea Philippi. Från Wikipedia om vissa evangeliska händelser:

    ”Here Saint Peter made his confession of Jesus as the Messiah and the ”Son of the living God”, and Christ in turn gave a charge to Peter.[23][24]

    A woman from Paneas, who had been bleeding for 12 years, is said to have been miraculously cured by Jesus.[25] After she was cured she had a statue of Christ erected.[26]”

    Banias är annars mycket riktigt väl värd ett besök, och passar utomordentligt väl in i en liten ”rundtur” i norra Israel. Många sevärdheter finns som bekant i regionen, samt bra övernattningsmöjligheter. Ett tips är att börja en dag, väldigt tidigt, i gryningen, och ta en promenad utmed forsarna och däromkring. Bra för psyket, tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: