Ein Gedi

Ein Gedi är namnet på en kibbutz vid Döda Havets västra strand. Det är också namnet på ett närliggande naturreservat, endast 10 minuter från hotelstaden i Ein Boqeq. Naturreservatet består av två djupa raviner kring ökenbäckarna Nakhal David och Nakhal Arugot. I den torra och bergiga öknen är båda bäckarna en attraktion med vattenflöde året runt. Naturreservatet har flera vandringsleder i olika svårighetsgrader, från handikapptillgängliga asfalterade stigar till svåra vandringsleder. Reservatet är populärt bland israeliska turister och ungdomsgrupper. Bilden nedan visar en grupp från en religiös flickskola som badar under ett av Nakhal Davids vattenfall. Djuren är en Nubian Ibex (Capra nubiana) och Rock Hyrax (Procavia capensis).

En tanke på “Ein Gedi

  1. Oh yes, the Nubian Ibex. Magnifik. En favorit, helt klart. Men även den andre krabaten är fin – klippdassen, som han kallas i bibeln. Ein Gedi nämns flera gånger i bibeln (och i andra gamla skrifter). Den mest kända episoden är den om Saul och David. Men även Bar-Kochba ska ha varit här och gjort Ein Gedi till sin ”bas” i samband med upproret. Men bäst här? Det snygga fotot med en Ibex som står på en klippa och kikar ner i dalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: