Haifas tunnelbana

Tel Aviv har diskuterat en tunnelbana i minst ett halvsekel utan att komma någonstans. Under samma tid, sedan 1959, har Haifa faktiskt haft en fungerande tunnelbana. T-banan heter Carmelit på hebreiska, uppkallad efter berget. Med sina 1.8 km och sex stationer lär Carmeliten vara världens näst minsta tunnelbanestystem. Tågen drivs med kabel och är byggda som en funiculaire*, dvs vagnarnas golv utgör trappsteg. Tåget går från downtown 500 m norr om tågstationen, och därifrån rakt uppför berget till Mercaz Carmel. Fallhöjden är 274 meter. Som turistattraktion har Carmeliten endast kuriosavärde, men om man ändå är i trakterna kan det vara skönt att slippa klättra uppför Haifas många trappor.

*Samma franska uppfinning som går uppför Montmartre till Sacre Coeur, eller i Val d’Isere.

En tanke på “Haifas tunnelbana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: